Prošli Događaji

Početna stranica » Događaji » Stranica 2

Predstavljanje knjige prvih rezultata šestog i sedmog vala studije SHARE

The Royal Academies for Science and the Arts of Belgium Academy Palace, Brussels, Brussels-Capital Region

Predstavljanje knjige prvih rezultata šestog i sedmog vala studije SHARE „Health and socio-economic status over the life course“, 25. lipnja 2019., The Royal Academies for Science and the Arts of Belgium, Brisel. Program skupa dostupan je na slijedećem linku.

SHARE User Conference & Budapest Pension Seminar

Hungarian State Treasury Social Security Headquarters Hungarian State Treasury, Budapest

Predstavljanje knjige prvih rezultata šestog i sedmog vala studije SHARE „Health and socio-economic status over the life course“, 25. lipnja 2019., The Royal Academies for Science and the Arts of Belgium, Brisel. Program skupa dostupan je na slijedećem linku.

SHARE sastanak – Post-Field Rehearsal 8. SHARE vala

Hungarian State Treasury Social Security Headquarters Hungarian State Treasury, Budapest

Od 20. do 21. rujna 2019. u Budimpešti, Mađarska, održat će se Post-Field Rehearsal (FiRe) osmog vala studije SHARE. FiRe je zadnji test upitnika osmog SHARE vala prije početka glavnog terenskog istraživanja.

SHARE trening – Main TTT 8. SHARE vala

Hotel Spenerhaus Hotel Spenerhaus, Frankfurt

Od 30. rujna do 2. listopada 2019. u Frankfurtu, Njemačka, održat će se Main TTT tj. trening-trenera za glavno terensko istraživanje projekta SHARE. Cilj treninga trenera je obuka članova znanstvenih timova i istraživačkih agencija prije pripreme i provedbe nacionalnih treninga anketara (NTS) i početka glavnog terenskog istraživanja.

Trening anketara (NTS) 8. vala studije SHARE

Green Gold Centar Radnička cesta 52, Zagreb, Zagreb

U Zagrebu se održava drugi po redu nacionalni trening anketara za glavno terensko istraživanje 8. vala studije SHARE.

Predstavljanje projekta “SHARE – Istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi”

Hrvatski državni arhiv Marulićev trg 21, Zagreb

Svečano otvaranje osmog vala Projekta SHARE – Istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi održano je 4. studenoga 2019. u prostorijama Hrvatskog državnog arhiva. Na skupu su prisustvovali brojni uglednici iz političkog i društvenog života te akademske zajednice. Predstavljanje je otvorio ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović. Program svečanog predstavljanja vodila je gđa Almira Osmanović, koja je ujedno postala i ambasadorica projekta SHARE. Doc. dr. sc. Šime Smolić i izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin predstavili su projekt SHARE i opisali što je sve učinjeno do danas. U sklopu svojih izlaganja predstavili su odabrane rezultate iz šestog i sedmog vala te planove za budućnost. Prisutnima se putem video linka obratila i gđa Katarina Ivanković-Knežević, direktorica za socijalna pitanja u Glavnoj upravi za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost Europske komisije. Državna tajnica gđa Majda Burić održala je prezentaciju o važnosti hrvatskoga članstva u organizaciji SHARE-ERIC i istaknula pogodnosti koje Hrvatska dobiva tim članstvom. Na skupu je premijerno prikazan video spot koji će se koristiti u medijskoj promociji Projekta.

Predstavljanje knjige prvih rezultata na temelju podataka iz 6. i 7. vala studije SHARE

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (online) Ulica grada Vukovara 78, Zagreb

Na temelju podataka iz šestog i sedmog vala studije SHARE nastala je knjiga prvih rezultata u kojoj se predstavljaju kratka istraživanja koja pokrivaju razne teme iz socio-ekonomskog statusa i zdravlja pojedinaca tijekom životnog ciklusa. SHARE poseban naglasak stavlja na međusobnu povezanost između zdravlja, društvenog blagostanja i socioekonomskog statusa starijih osoba. Zdravlje, ekonomski status i socijalne mreže osobe nisu predodređeni. Naprotiv, oblikuju ih uzajamno djelovanje biologije, uvjeta odrastanja u roditeljskom/obiteljskom okruženju i obrazovanja osobe tijekom životnog ciklusa. Ova monografija daje dakle pregled prvih rezultata šestog i sedmog vala studije te služi kao svojevrsna inspiracija za uvid u to koje vrste istraživanja SHARE podaci omogućuju. Konačno, SHARE ima jedinstveni interdisciplinarni, cjeloživotni i međunarodno komparativni pristup. Zbog tog razloga, Europska komisija i zemlje članice koriste podatke iz studije SHARE radi, među ostalim, procjene troškova zdravstva i dugotrajne skrbi, očekivanog trajanja zdravog života i primjerenosti (adekvatnosti) mirovina preko kojih Europska komisija redovito ocjenjuje nacionalne mirovinske sustave zemalja članica.

Go to Top